tiistai 13. tammikuuta 2015

Ykköstason toinen koulutustilaisuus

 
Saimaan Munskänkarnan ykköstason
toinen koulutustilaisuus
 
Kokoonnuimme Nordean tiloihin 12.1.2015 klo 18.00,
taas intoa täynnä ja hyvin mielin. Oli tullut aika
jatkaa viinikurssia ykköstasolla.
 
Olin jopa jo odottanut tätä toista kertaa,
sillä ensimmäinen kerta oli jo todella hyvä
ja mielenkiintoinen.
 
Tässä sitä taas ollaan. Ensin ihan vaan tuuletetaan
ja oksidoidaan pelkkiä laseja noin kaksi tuntia.
 
 
Tänään illan pääteemana oli Ranska, sen viinialueet, lait,
viinit ja muu tähän liittyvä. Pääpaino taisi olla Bourgognessa,
Bordeaux:ssa, Rhonessa, Alsacessa ja muutamassa muussa
vähän pienemmässä alueessa.  
 
Ranska on viinin ns. kulttimaa, se on kenties paras viinimaa.
Tuottaa kaikenlaista viiniä, ja se tuottaa maailman
kalleimmat viinit - niitähän meillä on kellarissa
jokaisella kurssilaisella pari - kolme metriä.
 
Noin kahden tunnin teoriapläjäyksen jälkeen, kaadot lasiin
ja sitten täysisokkona pruuvaamaan. Me siis emme edes
näe pulloja - niiden muotoja, värejä tms. Homma
menee täysin sokkona.
 
Tässä nämä ovat taas. Kaksi punaista ja
kaksi valkoista.


Aikaa on 15 minuuttia käytettävissä.
On osattava hapot ja tanniinit. Voisi äkkiä
ajatella, että se on helppo rasti. Mutta yllättävän vaativa
rasti se on jokainen kerta.
 
On nimittäin niin, että heti jos tietää mitä
viiniä lasissa on, on helppo välittömästi tunnistaa
kyseiselle rypäleelle tai viinille ominaisia piirteitä.
Mutta kun et tiedä yhtään mitään, muuta kun värin -
on tämä kaikki yllättävän haastavaa.
 
No rennosti eteenpäin hyvällä porukalla, niin
hyvä tästä tulee.
 



Osku vauhdissa, Oskua ei hyydytä mikään.
 


Meitä taisi olla tänään kakkosvedossa mukana
yhteensä 11 oppilasta, jos yhtään oikein muistan.
 
Tässä me opimme viinin saloja tippa kerrallaan.
 


Tässä alla ovat viinit, jotka näimme sen jälkeen kun rastit
olivat jo ruudussa a) hapokkaampi ja b) tanniinisempi.


Muutama sana illan tasting viineistä:
 
- hapokkaampi oli Tarapacan Chardonnay 6,8 g
- Gewurtstraminerissa 4,4 g
- Raimatin tempranillo oli voimakas ja tanniininen
- vähemmän tanniininen oli Beaujolaisin Gamay.
 
Mielestäni tänään tanniinirasti oli melko helppo. Mutta
oli mukana niitäkin, jotka pitivät tätä hankalana rastina.
Vaikka happorasti periaatteessa olisi pitänyt olla
helpohko, pidin sitä melko hankalana. Kun taas toiset
pitivät sitä helpompana rastina.
 
Tämä touhu on siis todellakin yksilöllistä, ja vaatii
melko paljon kokeiluja ja kokemusta, että saa
varmuuden tähän hommaan.  
 
Sanotaan, että pitäisi saada vastaus melko alussa
itselleen, ja sen jälkeen pitäisi lopettaa arpominen,
ja mennä sillä mikä ensiksi on tullut vahvimpana
tuntemuksensa. Helppo sanoa...
 

 
Rypälerastit olivat pahoja:
 
- Beaujolaisia veikattiin yleisesti ottaen Pinotiksi, sen
väri ja intensiteetti vaan nyt olivat sellaiset - mutta sepä olikin Gamay
- Tempranillokaan ei ollut kovin yleinen veikkaus, aika moni
oli mm. Cabernetissa...
- Gewurtstraminer periatteessa olisi pitänyt bukeesta
jo tunnistaa, mutta ei tämäkään aivan selkeä rasti ollut
- ja yllätys yllätys, Chardonnaykaan ei ollut selkeä
tai kovin yleinen vastaus - siis kaikki eivät yhteen
ääneen huutaneet; chardonnay chardonnay...
 
Rypälevetoa siis myös odotellaan, ja tuleehan se selkeästi tarpeeseen!!!
 
Kunhan nyt saa tämän tason ensin ns. alta pois.
 
Suosittelen kaikkia lähtemään mukaan Munskan eri koulutustilaisuuksiin.
Aikaa tämä vie vain yhden tai kaksi iltaa (3 h) kuukaudessa, kolmen
kuukauden ajan. Kivaa yhdessä ja hyvässä seurassa oppia ja kokea
viineistä kaikkea mahdollista.
 
Seuraavaa koulutusiltaa odotellessa!
 
Kiitos Osku. Kiitos kanssaoppijat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti