keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Lokakuu 2014, Wine Saimaa Tuomo Puhakainen & Mandois Stéphane DUBOIS

 
Samppanja tasting
 

Keskiviikkona 29.10.2014 klo 18.00
 
Paikka Lappeenrannan virastotalo, Pormestarinkatu
Alustaja Wine Saimaa Tuomo Puhakainen & Mandois
Champagne talon edustajan Stéphane DUBOIS.
 
 
Tähän extra maistelutilaisuuteen saamme vieraaksemme jo
monelle tutun Wine Saimaan OÜ:n Tuomo Puhakaisen. Tuomo alustaa illan
kertomalla Mandois samppanjasta yleisesti.
Iloksemme illassa on mukana myös Mandois Champagne
talon edustajan Stéphane DUBOIS.
Hän vetää samppanja maistelun läpi - esittelee Mandois
Champagne talon sekä Mandoisin samppanjat maistelumme aikana.
Samppanjoita on myös mahdollista tilata Wine Saimaan
kautta kotiovelle.
 
Illan maistettavat viinit koko komeudessaan:
Brut Origine
Brut Rosé Grande Réserve
Brut Zéro
Millésime brut 2006
Blanc de Blancs brut 2010 1er cru
Victor brut 2005, joka on saanut International Challenge 2014 Gold Wine Winner mitalin.
 
 

Tästä pääset tutustumaan viinitaloon
ennen tapahtumaa
 

Ja pikkupäläys tuotteisiin vielä, josta pääset tutustumaan
tuotteisiin joita pääsemme pruuvaamaan.

(vuosikerrat eivät satu ihan kohdilleen kuvien ja tuotteiden
kanssa jota pruuvaamme, mutta perustiedot kuitenkin
pitävän ns. paikkansa)







Näillä mennään!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 Ja sitten tuli onneksi jo odotettu tasting ilta.

Määräaikaan mennessä meitä oli paikalla 40
mielenkiinnolla ja odottavalla mielellä olevaa
pruuvaajaa - tulossa oli todella
mielenkiintoinen tasting. Melko harvoin pääsee
maistamaan kuutta erilaista samppanjaa!!!

Pekka Kauppinen vei aikanaan Tuomon ensi kertaa Mandois:lle,
ja siitä lähti Tuomon mielenkiinto tätä taloa kohti. Tämän
lopputuotoksena meillä oli tänään Stephane kertomassa
tästä talosta ja se tuotteista.

Stephane oli muuten ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tässä dia joka kertoo "kaiken".


Tässä tastingin alussa Pj. Osku, Stephane ja Tuomo
tuijottavat kaukaiseen tulevaisuuteen luottavaisina.
Me muut junailimme vesikannuja, leipiä,
sylkykuppeja, lomakkeita, jne.
Hommansa ne on kullakin!


Tänään oli yksi uuden nauhan luovutus. Markku sai
Munskänkarnan nauhan ja tastevan:n juhlallisesti
haltuunsa. Tämä on merkki seuraan kuulumisesta.


Tällä samppanjakippauksella Markku tuli jäseneksi,
koko loppuiäksi - tai ainakin siksi aikaa kun harrastus
miestä mukanaan vie.

Näin meillä!

(Markku taisi tokaista, että nyt hän on laillistettu
ja virallinen alkoholin nauttija ;-)


Tupa oli mukavan täynnä.


Alussa Tuomo ja Stephane sopivat illan
yleiset järjestelyt, ne kulkivat siten että ensin
Pekka kertoili samppanjasta yleisellä tasolla
melko laajasti kaikkea mielenkiintoista - ja sitten
illan esittelijä kertoi samppanjatalo Mandois:sta,
ja esitteli kunkin samppanjan ja sitten se maistettiin.


Tässä nämä ovat, ja tältä penkki näyttää tastingin aikana.
Tuotteet ovat (tasting järjestyksessä):

Origine, Zero, Blanc de Blancs, Vintage, Rose ja Victor.


Hyvin tiivis ja subjektiivinen luonnehdinta näistä
samppanjoista:

1. Origine
- hedelmää, makeus tuntuu sopivana happoisuuden tasaajana
- pehmeä ja omenaa suutuntumassa ja maussa
- helppo ja mutkaton samppanja

2. Zero
- kuiva, hieman hyvällä tavalla terävä
- elegantti, tasainen kaikkien osatekijöiden suhteen
- persikkaa, voimakas ja ryhdikäs

3. Blanc de Blancs
- hedelmää on, hiivaisuus tuntuu hyvin tuotteessa
- kevyet sokerit, vaniljaa ohuesti ja tasaisesti

4. Vintage
- pehmeä kokonaisuus, kypsä
- tasainen, hiivainen hyvällä tavalla
- suutuntumassa kevyt pippuri

5. Rose
- samettinen kokonaisuus jossa kevyet ja hyvät sokerit
- hedelmää melko voimakkaasti
- happoja löytyy hyvässä suhteessa kokonaisuuteen
- karpaloa kevyesti

6. Victor
- happoa löytyy, hedelmää sopivasti
- terävyyttä ja makeutta sopivassa suhteessa
- jopa tietynlaista täyteläisyyttä löytyy

Yleisesti "äänestyksen" jälkeen raadin suosikit taisivat olla:
1. Vintage - noin 60% äänistä
2. Rose - noin 20% äänistä ja
3. Zero - noin 20% äänistä.

Oma suosikkini oli "taas" kuivin, terävin ja kovin - eli Zero.
Tätä tulee sitten laatikko kotiin Rosen kanssa...

Stephane vauhdissa...


Mitä illan aikana kirjasin muistiinpanoihini:

- samppanjaa voi ja kannattaa juoda vain naisten vuoksi - ja kanssa
- Roomalaiset istuttivat aikanaan viiniköynnöksiä alueelle, mutta
kun Vesuvius purkautui, niin se peitti Rooman viinitarhat
- Dom Perigonon keksi ja kehitti samppanjan, toimi
myös kellarimestarina aikanaan
- Perignon hioi samppanjaa 47 vuoden ajan, ja huomasi
että poreilusta oli enemmänkin hyötyä kuin haittaa
- tuotemerkki suojattiin (samppanja) 1891
- samppanjan alue on kaunista "maaseutua",
jota on 32 000 ha, alueella on n. 5000 viljelijää,
ja 290 samppanjataloa löytyy täältä
- täällä on yhteensä n. 250 km:n pituiset kellarit maan alla
joissa on tuhat miljoonaa pulloa varastossa
- samppanjaa myydään kohtalaisen paljon, esim.
vuonna 2006 myytiin 321,7 miljoonaa pulloa
- Marnen alue vastaa 70% koko tuotannosta samppanjaa
- Mandois:n samppanjatalo on 2 km
Epernaysta etelään, ja saimme kaikki kutsun
tulla taloon vieraaksi, jos täällä päin sattuisimme olemaan
- maaperä on kalkkipitopitoista, ja sen paksuus
on noin 300 metriä, maa on "valkoista" ja hyvin
huokoista, eli viinikasvin juuret ovat syvällä maaperässä
- samppanja tuotetaan tietenkin metodilla Methode Champenoise -
joka on laatutuotteen valmistustapa
- päärypäleet ovat chardonnay, pinot noir sekä
pinot meunier
- chardonnay antaa raikkauden, noir antaa ryhdin ja rakenteen, ja
meunier antaa hedelmän ja kukkaisuuden
- viinitalo Mandois korjaa sadon vain käsin - ei koneilla
- sato korjataan n. 100 päivää kukinnan jälkeen
- viiniprässi painaa "hellästi" viinimassaa ja saa siitä
2550 ltr nestemäistä tuotetta irti (max. määrä on tämä)
- ensimmäinen puristus saa olla max. 2050 litraa - vin de cuvee:ta
- toinen puristus max. 500 ltr
- kolmas puristus ei enää tule samppanjaksi, vaan esimerkiksi
(siitä tehdään) väkiviinaksi
- selkiytys kestää 18 tuntia
- ensimmäinen käyminen on 10 vuorokautta
- sen jälkeen neste laitetaan kevääseen saakka säiliöihin odottamaan
- tämän jälkeen kenties tärkein vaihe - sekoittaminen
(Lássemblage), jolla taataan tasalaatuisuus
- tämän jälkeen tuote menee 12 asteiseen kellariin
käymään
- samppanjapullon täytyy kestää 6 baarin painetta
- käymisprosessin aikana tanssitus, jonka aikana sakka
laskeutuu ajan kanssa "pohjaan"
- kypsyminen vie vähintään 15 kuukautta (aika vaihtelee paljon
ja riippuu siitä mitä tuotetta valmistetaan) - tämä tapahtuu
kruunukorkin alla
- nykyään tanssitus tapahtuu koneellisesti, mutta aikaisemmin
käsin käännettiin jokaista pulloa aika ajoin kulmaa vaihdellen
- lopussa pullon kaula jäähdytetään (jäädytetään) ja sakka
pullautetaan (nykyään koneellisesti) ulos
- tämän jälkeen pulloon lisätään hieman lisää vuosikertasamppanjaa
ja sokeria - ja sitten korkki taas kiinni 
- voidaan myös lisätä esim. noiria, jolloin saadaan aikaan roseeta
- jokainen Mandois:n pullo korkitetaan numeroidulla
korkilla, eli mahdollinen reklamointi tapahtuu korkin
numeron kautta
- viiniköynnös penkkien päässä kasvaa kukkia muutamasta
syystä; ne ovat kauniita ;-), mahdollinen kuivuus havaitaan,
sekä saadaan tuholaiset kiinni n. 3 vuorokautta ennemmin
kuin saataisiin muutoin
- Mandois:n kellarit ovat osin kirkon ja hautausmaan alla,
aika mielenkiintoinen paikka kellareille
- Mandois:n samppanja on pitkäikäistä.

Olipa siinä tietoa kerrakseen samppanjasta, sen valmistuksesta
sekä talo Mandois:ta.

Illan päätteeksi pj. Osku luovutti paikallisista (Etelä-Karjala)
ruokatavoista ja ruokavalikoimasta kertovan kirjan.
Tässä varmaankin katsotaan juuri mämmiä...


Kyllä, mämmiä se oli... hiio hoi!


Stephane "pääsee" muuten 30.10.2014 melko viileään
Saimaaseen kuivapuku päällä lillimään Kyläniemen edustalle - saa
nähdä tuleeko hän enää Suomeen milloinkaan. Tuomo kertoili että
näin hän on ajatellut ohjelmaa perjantaille.

Kiitos kaikille osallistujille. Kiitos Tuomolle tästä
hyvin mielenkiintoisesta illasta ja esittelijän
paikalle saamisesta. Kiitos Leenalle taas tastingista.

Kiitos etenkin illan esittelijälle, Stephanelle!

Seuraavaa tastingia odotellaan jo lasit tyhjinä.

Olipa hyvä ja antava tasting.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti