Portugalin punaiset Dourosta tasting
Aika: keskiviikkona 19.11.2014, klo 18.00
Paikka Lappeenrannan virastotalo, Pormestarinkatu.
Alustajana Olli Muukkonen.
Monille tullee sanasta Douro ensimmäiseksi mieleen portviini.
Douron DOC
alue tuottaa kuitenkin portviinien lisäksi yhä enenevissä
määrin laadukkaita
punaviinejä. Ne tehdään samoista rypäleistä
kuin portviini – tärkeimmät
rypäleet ovat Touriga Nacional,
Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tourica Franca ja
Tinta Amarela.
Douro on samannimisen joen mukaan nimetty Região Norten ala-alue
Portugalissa. Sen pinta-ala on 4 114 km² ja väkiluku noin 217 000.
Suurimmat kaupungit on Vila Real, Lamego ja Régua.
Douron merkittävimpiin vientituotteisiin kuuluu viini, erityisesti siis portviini.
Alue on pääasiassa vuoristoista ja siellä on runsaasti jyrkkiä laaksoja.
Kuten portugalilaiset itse sanovat, asiat voi tehdä helposti tai
portugalilaisittain. Portviinin valmistusta koskevat säädökset ovatkin
monimutkaisuudessaan maailman huipputasoa. Luokituksessa määritellään
muun muassa tilan sijainti, omistajat, rajat, maaperä, kaltevuus, korkeus,
viljelytiheys sekä käytettävät lajikkeet. Tänä päivänä toimintaa valvoo
Portviini-instituutti IVDP, joka määrää siis lähes kaikesta viljelystä
väkevöintitisleen alkuperään saakka. Tilat on jaettu luokkiin ja luokitus
määrää vuosittaiset tuotantomäärät, beneficiot, joilla kontrolloidaan
myös alueen viinien laatua.
Marraskuun maistelutilaisuuteen saamme vieraaksemme jo monelle
Portugalissa. Sen pinta-ala on 4 114 km² ja väkiluku noin 217 000.
Suurimmat kaupungit on Vila Real, Lamego ja Régua.
Douron merkittävimpiin vientituotteisiin kuuluu viini, erityisesti siis portviini.
Alue on pääasiassa vuoristoista ja siellä on runsaasti jyrkkiä laaksoja.
Kuten portugalilaiset itse sanovat, asiat voi tehdä helposti tai
portugalilaisittain. Portviinin valmistusta koskevat säädökset ovatkin
monimutkaisuudessaan maailman huipputasoa. Luokituksessa määritellään
muun muassa tilan sijainti, omistajat, rajat, maaperä, kaltevuus, korkeus,
viljelytiheys sekä käytettävät lajikkeet. Tänä päivänä toimintaa valvoo
Portviini-instituutti IVDP, joka määrää siis lähes kaikesta viljelystä
väkevöintitisleen alkuperään saakka. Tilat on jaettu luokkiin ja luokitus
määrää vuosittaiset tuotantomäärät, beneficiot, joilla kontrolloidaan
myös alueen viinien laatua.
Marraskuun maistelutilaisuuteen saamme vieraaksemme jo monelle
tutun Saimaan
munskan jäsenen Olli Muukkosen. Olli on valinnut meille
Alko:n valikoimista
hienoja Douro alueen punaviinejä maisteltavaksi.
Samalla hän raottaa meille
hiukan viinikellarin Douro varastojaan.
Huomaa, että viinivalikoimassa on mukana mm. Pinot Noir Dourosta,
sitä et
pääse ihan joka päivä maistamaan. Ja Redoma vuodelta 2002 –
saat esimakua
millaiseksi Alkon tuorein Redoma 2007 voisikaan kehittyä.
Alla viinit koko komeudessaan – kolme ensimmäistä ovat Alkon
viinejä, kolme
jälkimmäistä Ollin kellarista.
Vale da Raposa Reserva,
2011
Quinta dos Quatro Ventos
Reserva, 2007
Quinta do Noval Touriga
Nacional, 2009
Cao, Projectos, Niepoort,
2010
Projectos Pinot Noir,
Niepoort, 2009
Redoma Red, Niepoort, 2002
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Määräaikaan mennessä meitä oli paikalla 29 innokasta
pruuvaajaa - ja yksi tuli vielä myöhemmin mukaan. Eli tupa
oli taas ns. "täysi".
Pakkasta oli (19.11.2014) yksi aste, lunta oli maassa noin puoli senttiä
ja ilma oli tuuleton ja pimeä.
Osku toivotti pruuvaajat tervetulleiksi ja muistutti
Musnkan koulutustilaisuuksista. Kaikenlaista on ollut ja nyt on
alkamassa täydellä pokalla taas ykkönen. Tarkasti ottaen
8.12 starttaa uusi ykköskööri oppimaan viinin saloja.
Pj. kertoili, että kakkostasoa ei kuulemma saa läpi
ilman lukemista, oli ihan omakohtaista tietoa takana.
Nyt sitten illat kuluu ennen nukkumaan menoa
Viininlaskijan kirjan parissa...
Tänään pöydällä oli valmiina myös leikkikaluja.
Nämä eivät olleet Annen sinne tuomia, seinillä
oli myös liikenneturvallisuuteen liittyviä julisteita.
Eli viitekehys on liikenteellinen tässä pruuvissa, sehän
meille vaan sopi ja oli "paikallaan".
Tässä näitä leikkikaluja... ja tyhjä patteri!
Olli jo availi omaa settiään, Douron punaviinejä.
Oli hyvin mielenkiintoista päästä maistamaan Dourolaisia
punaviinejä, näissä on se "haaste", että kun ne ovat miltei
aina/kaikki alkuperäislajikkeista valmistettuja, ja usein
vielä blandauksia - niin tulee olo kuin Liisalla ihmemaassa.
Periaatteessa tuttuja mutta hyvin vaikeata olisi esim. ihan sokkona
pruuvata / tunnistaa.
Yleisö odottaa jo malttamattomana, lasit asetettuina
ja pieni jännityksen ja odotuksen väreily leijuu ilmassa -
koska tänään on puolisokko tasting, melko
vaativassa aihepiirissä!
Virallinen osuus alkaa uusien jäsenien
vastaanottamisella ja tastevanittamisella.
Uusiksi jäseniksi edellisessä hallituksessa hyväksyimme:
Kirsin, Jounin ja Taskiset, joista paikalla on (oik) Timo.
Osku kertoo Tastevanin "merkityksen" ja käytön Munskan
toimintaan liittyen. Sitten se ojennetaan uusien jäsenten kaulaan
- ensimmäisen pinssin kera.
- ensimmäisen pinssin kera.
Ja siten se kaikkein tärkein, malja komentojen mukaan.
Tällä maljalla henkilöt sitouttavat itsensä Saimaan Munskänkarnaan
loppuiäkseen (näinhän me sanomme...).
Tässä taas se sitoutuminen tapahtuu.
Nämä siis pääsevät hörppäämään illan setistä jo ns. kuormasta,
ja me muut katsoimme sivusta. No se suodaan kerran
elämän aikana näille uusille jäsenillemme.
Ja toinen hyvin virallinen juttu, nauhan vaihto.
Anne on saanut viisi vuotta kasaan harrastusta, ja hän saa
uuden nauhan kantaakseen. Onnea myös Annelle.
Ja sitten päästettiin illan vetäjä irti, Olli Muukkonen.
Mitäpä kirjailin lennosta ylös muistiinpanoihin Ollin esityksestä:
- Douron viinialue on "kiinni" Dourojoessa, joka menee kiinni
Espanjan rajaan saakka ja jatkaa sieltä edelleen Espanjan sisämaahan
(Ribera del Duero)
- Douron rinteet ovat erittäin jyrkkiä, maaperä on saviliusketta
ja graniittia - eli hyvin kuivaa
- viinikasvi kuitenkin viihtyy näillä kuivillakin rinteillä
- viinialueet on pengerretty, muutoin maa "valuisi" alas
- täällä on myös korkkitammimetsät, Portugali on yksi suurimmista
korkkitammen ja korkkimaterialin tuottajista maailmassa
- joka paikassa viinialueilla voit nähdä ns. terasseja, jotka
ovat hyvin kapeita
- 1756 maailman ensimmäisenä Douron alue ja sen viinirajat
laadittiin
- nykyinen Douron alue on n. 20 kertaa suurempi kuin
alkuperäinen viinialue rajoineen oli
- alussa toimittin siten, että ne viinit jotka eivät
kelvanneet portviinin tekoon - niistä tehtiin punaviiniä
- poikkeus oli Barca-Velha, joka oli erittäin laadukas
ja maineikas punaviini - tehtiin hyvästä aineksesta
- muuten, ihan samoista rypälelajikkeista tehdään sekä
porttia että punaviiniä
- Portugalissa on "Eurooppalainen viiniluokitusjärjestelmä",
eli DOC:n pohjautuva
- DOC Douro on synonyymi Alto Dourolle
- sitten on seuraava "alaspäin" VR = Vinho Regional (joka
taas on Euroopan mittapuun mukaan sama kun VdP)
- ja vielä löytyy VdM = (mesa) pöytäviiniluokka
- Dourossa sataa 700 mm / vuosi, tämä riittää
viinikasville, että se tuottaa kuumassa ilmanalassa rypäleet
- mutta, Portugalin vuoristossa voi sataa jopa 2000 mm/ vuosi
- Portugalin viinien lajikkeet ovat pääosin kotiperäisiä, vain hyvin
harvoin löydät pullotteen joka olisi jotain yleisesti ja
globaalisti viljeltyä lajiketta
- koneellinen korjaus ei ole mahdollista Dourossa -> poimitaan
käsin -> nostaa hintaa koska poimijoille on maksettava ->
vähentää kulutusta, ellei -> laatu ole todella hyvä
- tämän seurauksena Portugalin laatu on keskimäärin oikein hyvä,
etenkin niillä viineillä jotka päätyvät markkinoiden
kautta ulos myyntiin
- aikaisemmin Douron viinit olivat aika rafteja,
karkeita ja tanniinisia (mistähän näitä vielä saisi,
nimim. allekirjoittaneen makuun sopivia)
- nykyään Douron viinit ovat hedelmäisempiä, keveämpiä ja
vähemmän tanniinimaisempia
- Douron punaiset ovat tulleet samoille "linjoille" tyyliltään
kuin ns. klassiset viinimaatkin ovat
- Portugalissa on joitain harvoja Pre-Phylloxera
tuotteita/ alueita - mutta näitä on melko vähän
- Pre-Phylloxerat ovat alkuperäisissä juurakoissaan,
ja ilman varttamista - muutamissa hiekkamaissa
nämä säilyivät koska 1800 luvun Phylloxera katastrofi ei
kyennyt elämään ja toimimaan hiekkaisessa maaperässä
- edelleen osa viinistä poljetaan kivisammioissa, mutta se lienee
kuitenkin pääasiassa vain viinituristeja varten jätetty mahdollisuus.
Alla olevassa kuvassa nähdään Ollin osoittamana näitä
Douron rinteiden terasseja. Täällä Olli oli poimimassa muutaman
tunnin kerrallaan - ja sitten äkkiä aperatiiville. Oli ollut melko
lämmintä ja raskasta touhua. Ja paikalliset poimijat tekivät sitä
tunti toisensa perään, ilman aperatiivia...
Teorian jälkeen laseihin kaadettiin kuutta erilaista Douron
punaviiniä. Homma eteni puolisokkona.
Kaatajat (6) kaatoivat kukin yhden viinin kaikille.
Kaikki muut olivat tämän ajan tasting-tilan ulkopuolella.
Kaatajat (6) kaatoivat kukin yhden viinin kaikille.
Kaikki muut olivat tämän ajan tasting-tilan ulkopuolella.
Tasting-tehtäviä oli kolme; 1) mikä on vanhin viini, 2) mitkä
viinit ovat yhden rypäleen viinejä, ja 3) mikä viineistä on Pinot Noir
rypäleestä valmistettu.
Kun katsot alle ja katsot rypälerepertuaarin, niin
voit todeta että tehtävät olivat melko vaativat tällä kertaa.
(eivät ole tässä kaatojärjestyksessä)
(eivät ole tässä kaatojärjestyksessä)
Muutamia hyvin lyhyitä luonnehdintoja viineistä, jotka ovat
(maistamisjärjestyksessä - pullotteet siis paljastuivat vasta tastingin lopussa),
täysin subjektiivisia mielipiteitä:
1. Redoma Red
- täyteläinen, melko tanniininen, tummaa kirsikkaa
- hieman karpaloa, mausteinen, on myös nahkaa
- tammi tuntuu, rodukas, vanhva bukee
2. Quintas dos Ventos Reserva
- kuivahko tuntuma, pehmeä ja balanssinen kokonaisuus
- hyvää kovuutta sulautuneena happoihin ja sokeriin
- voimakas suutuntuma mutta pehmeä tanniinisuus
- pitkä ja maistuva sekä paahteinen jälkimaku
3. Pinot Noir Projectors
- hieman kuivahko ja selkeä kokonaisuus, tasaiset keskitanniinit
- hapot ja sokerit balanssissa, hyvä ja tasainen kokonaisuus
- tuoksussa hivenen kirsikkaa ja mansikkaa
- väriltään vaaleampi kuin esim. Tourigat
4. Quinta do Noval Tour Nacional
- keskitanniinit, syvä väri, happoa löytyy
- kuivahko kokonaisuus, hedelmää, tiettyä savuisuutta
- keskitäyteläinen, pitkät jälkitanniinit
5. Tinto Cao
- makeus suutuntumassa, pyöreyttä löytyy
- pehmeä ja tasainen kokonaisuus
- keskitanniinit, keskitäyteläisyyttä
- pehmeät ja pitkähköt jälkimaut
6. Vale de Raposa Reserva
- täyteläinen, tammisuus tuntuu
- hedelmää ja sokeria sopivassa suhteessa hapokkuuteen
- keskitanniinit ja melko täyteläinen
- kaikki balanssissa - ns. helppo viini
Ja tässä nämä ovat etiketit "seinään" päin...
Äänestyksen jälkeen (jokaisella vain yksi ääni, yhdelle "parhaalle" viinille),
TOP3 oli seuraava:
1. Quintas dos Ventos Reserva (12 ääntä)
2. Pinot Noir Projectos (7 ääntä)
3. Quinta do Noval Tour Nacional (5 ääntä).
Niin, ja vanhin oli Redoma Red, 2002.
Pinot viini oli viini numero 3, eli Pinot Noir Projectors
(luonnollisesti emme nähneet pullojen etikettejä
analyysejä tehdessämme)
Ja yhden rypäleen viinejä olivat:
- Quinta do Noval Tour Nacional
- Tinto Cao, sekä
- Pinot Noir Projectos.
Ja tältä nämä näyttivät penkissä...
Ja tässä vielä tehdään illan yhteenvetoja ja viimeisiä kysymys/ vastaus osiota.
Tänään olikin paljon kysymyksiä ja keskusteltavaa tastingin jälkeen.
Olipa tänään taas mielenkiintoinen tasting. Vaativa, ja paljon tuli uutta
tietoa pruuvaajille. Pullotteiden hintataso oli melko korkea, 20 - 50 euroa.
Portugali ja Douro ovat hyviä ja mielenkiintoisia viinimaailman
touhuajia, valmistajia ja "yllättäjiä".
Tässäpä olivat tämän syksykauden 2014 tastingit. Seuraava yhteinen tempaus
on pikkujoulun vietto Imatran suunnalla 5.12. Kiitos etenkin Leenalle
syyskauden tastingeista. Mielenkiintoa oli jäsenistöllä runsaasti,
hyviä ja mielenkiintoisia esittelijöitä tastingeissa. Kaikki toimi koko ajan!
Kiitos myös Annelle välineistöpuolesta, Sarille ilmoituskokonaisuudesta
ja nettiosaamisesta, Tuomolle nauhapäivityksien ja koulutuspuolen
kokonaisuudesta, Heikille talouspuolen suvereenista hallinnasta, Oskulle
kaiken pyörittämisestä, sekä Juholle nyt jo etupeltoon pikkujoulun
junailuista.
Siis, seuraava tasting-kausi on kevät 2015. Tammikuuta 2015 odotellessa
voi vaikka harrastaa kinkkuviinejä, jouluviinejä, uusivuosiviinejä,
ja vaikka mitä viinejä!!!
Kiitos myös jäsenistölle kuluvasta kaudesta, omasta ja hallituksen psta.
toivottaa uittoyhdistyksen varapuheenjohtaja Seppo.
http://www.munskankarna.org/saimaa/index.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti