Ykköstaso...
Saimaan Munskänkarna aloitti ykköstason viinikurssin
8.12.2014 Nordean tiloissa Lappeenrannassa.
Meitä oli ilmoittautunut mukaan tämän
ykköstason koulutukseen 13 kurssilaista.
Aloituksessa meitä taisi olla mukana 11 opiskelijaa.
Kaksi ei tänään päässyt mukaan, mutta heille meni
Munskan "kotipaketit".
Kaksi ei tänään päässyt mukaan, mutta heille meni
Munskan "kotipaketit".
Tässä me olemme kuvassa innokkaina oppimaan
vaikka mitä ykköstason viiniasiaa.
Ja samat tyypit...
Aloitimme teoriat viinin historiasta, aina 10 000 vuoden
päästä. Siitä tulimme aika monen mutkan kautta likimain
nykyaikaan.
Sitten opiskelimme viinin n. 6000:n eri koostumuksen
muodostajaa, mutta Osku jätti ajanpuutteen vuoksi
niistä muutaman mainitsematta.
Tässäkin kuvassa laseja edelleen oksidoidaan vaan.
Osku siis vetää tämän kurssin Munskänkarnan melko
hienoilla ja tyylikkäillä materiaaleilla. Nidottu
"oppikirja", joka on osattava ulkoa
maaliskuussa jokin kaunis päivä.
Tässä Osku tomerana kouluttaa, ja Jouni
tutkii materiaalia vähintäänkin yhtä innokkaana -
ja paikan isäntänähän näin onkin tehtävä - tai
parempi puolisko opettaa motivaatiota!
Tällaisia dioja (alla) me katselimme, ja samalla kuuntelimme soljuvaa kerrontaa, ja
jos edes vähän jäi aikaa, niin teimme kiireesti alleviivauksia -
ja pohdimme, että mitähän se kouluttaja ihan erikseen
painotti - ne varmaan kysytään tentissä aikanaan!!!
Sitten tuli se aika, että tuotteet kaadettiin sokkomaistelua
varten laseihin. Kaksi valkoista ja kaksi punaista tänään.
Idea oli testata kahdesta valkoisesta happoisampi ja
kahdesta punaisesta tanniinisempi. Veto oli siis
täysisokkona, eli emme edes nähneet pulloja.
Toimin toisena kaatajana, mutta pullo oli kierretty
talouspaperilla täysin piiloon. Oli muuten yllättävän
hankala kaataa kun ei voinut nähdä viinin pintaa
pullossa - ei kyennyt säätelemään ollenkaan
kaatojen ja kaadetun viinin"määrää" suhteessa jäljellä
oleviin laseihin.
Pikku tsägällä eka kaato meni täysin nappiin, ja
toisessa jäi ihan aavistuksen verran pulloon
viiniä vielä kaadon jälkeen.
Tässähän tämä patteri taas on. Lasien alla on lomake,
jossa piti rastilla merkitä happosampi ja
tanniinisempi vaihtoehto.
Jollain tasolla pidin ns. etupeltoon tanniinirastia "helpohkona", enkä
kyllä pitänyt happorastiakaan kovin pahana tehtävänä. Mutta happoja
olikin yllättäen maistamisen aikana molemmissa melkein saman verran.
Muutama oikein huolellinen suun huuhtelu, haistaminen ja
sokerin etsiminen, pinnan viskoosin tarkastaminen,
ja lopussa kielellä ja suun limakalvoilla hapon etsiminen...
tuotti kun tuottikin oikean vastauksen.
Ei ihme, että happorasti oli vaativa, viineissä oli vain yhden
g/l verran eroa (5 ja 6).
Tanniinirasti oli minulle helpompi, (selkeät) erot minun
aistini löysivät tanniinin: a) kokonaistuntumasta, b) tanniinin
kestosta ja etenkin c) tanniinin jälkimausta ja d) -pituudesta.
Viinit muuten olivat:
- Pinot Gris Garda (keskihapokas) - hapot 5 g/l
- Riesling Jakobs Creek (hapokkaampi) - hapot 6 g/l
- Syrah / Aussi (vähemmän tanniinia)
- Caberbet Sauvignon / Mendez (runsaammin tanniinia).
Muutama sana vielä em. viineistä:
- Pinot Gris oli makeatuoksuinen ja myös maussa oli sokeria
- Rieslingin jälkimaussa hapot puraisivat enemmän kuin Gris:ssä
(ei ollut muuten lainkaan allekirjoittaneet mielestä tyypillinen
Riesling - en tunnistanut tätä Rieslingiksi sokkona...)
(ei ollut muuten lainkaan allekirjoittaneet mielestä tyypillinen
Riesling - en tunnistanut tätä Rieslingiksi sokkona...)
- Shiraz:n jälkimaku pehmeä ja makea
- Mendez:n parkkihapot täyteläiset, pitkät ja kokonaisvaltaiset.
Tässä sitten (alla) kotiin vietävää materiaalia. Opiskelu jatkuu,
ja seuraavalla kerralla ollaan taas uusissa aihepiireissä.
Allekirjoittaneen selfie (pääosin) Nordean seinän kanssa.
Nyt kurssi jatkuu siten, että odotamme seuraavaa johdettua tilaisuutta.
Sitä ennen kertaamme itse tähän saakka käsiteltyä.
Sitä ennen kertaamme itse tähän saakka käsiteltyä.
Yhteensä tilaisuuksia on jäljellä vielä kaksi, ja sitten on kaksiosainen
tenttikin vielä jäljellä.
Kiitos Oskulle, kiitos Jounille, ja kiitos
kaikille kanssaopiskelijoille.
Nähdään taas näissä merkeissä.
PS. näitä Munskan koulutustilaisuuksia ei kannata "pelätä" tai
aristella. Mukaan vaan rennolla asenteella oppimaan,
ja yhdessä viinimaailmaan tutustumaan. Tämä on hauskaa
yhdessäoloa hyvä ja maistuvan asian ympärillä
PS. näitä Munskan koulutustilaisuuksia ei kannata "pelätä" tai
aristella. Mukaan vaan rennolla asenteella oppimaan,
ja yhdessä viinimaailmaan tutustumaan. Tämä on hauskaa
yhdessäoloa hyvä ja maistuvan asian ympärillä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti