PORTVIINIÄ...
Marraskuussa 2015 eteemme avautuvat Portviinin ihmeelliset
maailmat. Opiskelemme ja maistamme Portviiniä, se eri
olomuodoissa ja vahvuuksissakin.
nimensä Porton kaupungin mukaan. Portviiniä käytetään erityisesti
jälkiruokajuomana. Arvostettuja portviinitaloja ovat muun muassa Fonseca, Taylor,
Quinta do Noval, Niepoort, Dow ja Graham
Dourojoen laaksossa on valmistettu korkealaatuista viiniä jo ainakin
1400-luvun puolivälistä lähtien. Nykyisen muotoiseksi väkevöidyksi
makeaksi viiniksi portviini kehittyi 1700- ja 1800-luvuilla.
Väkevöity portviini kehitettiin, kun viiniin piti saada parempi säilyvyys
pitkien merimatkojen ajaksi.
Vuodesta 1756 lähtien portviinin nimi on ollut suojeltu: sitä saa käyttää
vain Douron laaksossa Pohjois-Portugalissa valmistetusta portviinistä.
Nykyään nimi on suojattu EU:n säädöksin. Viinin tuotanto on tarkoin
säädeltyä Portugalin lainsäädännössä.
Portviini tuli suosituksi Englannissa vuonna 1703 solmitun Methuenin
sopimuksen jälkeen. Siinä Englanti sopi Portugalin kanssa siitä, että he
maksoivat portugalilaisesta portviinistä vain ⅔ siitä mitä ranskalaisesta viinistä.
Varsinainen viininviljely tapahtui Douron yläjuoksulla, mistä viini laivattiin
jokea pitkin tynnyreissä Portoon varastoitavaksi ja sekoitettavaksi
valmiiksi vientikelpoiseksi viiniksi. Brittien portviinin vienti näkyy
edelleen portviinimerkeissä, jotka ovat usein brittiläisperäisiä
(Croft, Cockburn, Dow, Graham, Offley, Taylor, Warre ja Symington).
jälkiruokajuomana. Arvostettuja portviinitaloja ovat muun muassa Fonseca, Taylor,
Quinta do Noval, Niepoort, Dow ja Graham
Dourojoen laaksossa on valmistettu korkealaatuista viiniä jo ainakin
1400-luvun puolivälistä lähtien. Nykyisen muotoiseksi väkevöidyksi
makeaksi viiniksi portviini kehittyi 1700- ja 1800-luvuilla.
Väkevöity portviini kehitettiin, kun viiniin piti saada parempi säilyvyys
pitkien merimatkojen ajaksi.
Vuodesta 1756 lähtien portviinin nimi on ollut suojeltu: sitä saa käyttää
vain Douron laaksossa Pohjois-Portugalissa valmistetusta portviinistä.
Nykyään nimi on suojattu EU:n säädöksin. Viinin tuotanto on tarkoin
säädeltyä Portugalin lainsäädännössä.
Portviini tuli suosituksi Englannissa vuonna 1703 solmitun Methuenin
sopimuksen jälkeen. Siinä Englanti sopi Portugalin kanssa siitä, että he
maksoivat portugalilaisesta portviinistä vain ⅔ siitä mitä ranskalaisesta viinistä.
Varsinainen viininviljely tapahtui Douron yläjuoksulla, mistä viini laivattiin
jokea pitkin tynnyreissä Portoon varastoitavaksi ja sekoitettavaksi
valmiiksi vientikelpoiseksi viiniksi. Brittien portviinin vienti näkyy
edelleen portviinimerkeissä, jotka ovat usein brittiläisperäisiä
(Croft, Cockburn, Dow, Graham, Offley, Taylor, Warre ja Symington).
Illan vetäjänä on ansioitunut Saimaan Munskänkarnan entinen
puheenjohtaja Pentti Teräslahti. Tastingissa maistettavat viinit
on valikoitu Alkon vakio- ja tilausvalikoimasta, joka sisältää
tällä hetkellä yhteensä 40 erilaista portviiniä.
Illan aikana maistettavat portviinit ovat:
- Dow´s Colheita Single HArvest Tawny Port 2002
- Graham´s Late Bottled Vintage Port 2009
- Graham´s Vintage Port 2003
- Nieport Dry White Port
- Niesport Ruby
- Taylor´s 20 Year Old Tawny Port
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Portviinin historia antoi tastingissa hienoa perspektiiviä maisteluun,
tiesimme mitä laseissa oli ja miten tämän nektarin historia oli syntynyt.
Tässä Pentti on asettunut paikalleen ja vauhdissa ollaan.
Kaikki viinit esiteltiin meille ja saimme tietoa niin viinien
koostumuksesta, kuin jopa siitä mihin ruokalajiin ne sopivat.
Tosin, Port taitaa sopia miltei mihin vaan...
Oli oikein hyvä, että vertailimme eri Portin laatuja toisiinsa alkaen
valkoisesta portista ja päätyen 20 v Tawniin. Olipa niissä tosiaankin eroja.
Tässä innokkaita Portviini maistelijoita...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Portviinin historia antoi tastingissa hienoa perspektiiviä maisteluun,
tiesimme mitä laseissa oli ja miten tämän nektarin historia oli syntynyt.
Tässä Pentti on asettunut paikalleen ja vauhdissa ollaan.
Maistoimme lasi lasilta hyvän tarinan ja infopläjäyksen kera Portteja.
Kaikki viinit esiteltiin meille ja saimme tietoa niin viinien
koostumuksesta, kuin jopa siitä mihin ruokalajiin ne sopivat.
Tosin, Port taitaa sopia miltei mihin vaan...
Oli oikein hyvä, että vertailimme eri Portin laatuja toisiinsa alkaen
valkoisesta portista ja päätyen 20 v Tawniin. Olipa niissä tosiaankin eroja.
Tässä innokkaita Portviini maistelijoita...
Paikalta tastingista poistui tyytyväisiä maistelijoita.
Taitaa olla niin, että Port sai uusia harrastajia ja moinen joulupöydässä
on Porttia tavalla tai toisella.
Kiitos Pentti, kiitos kanssamaistelijat.
Port on nektaria!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti