keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Syyskauden avaus - viini ja suklaa

Viini ja suklaa tasting 29.9.2015
 
Kokoonnuimme perinteiseen tasting paikkaamme klo 18.00.  Meitä
oli koossa 24 aktiivista, innokasta ja odottavaa viiniharrastajaa.
Olipa mielenkiintoinen tasting aihe, viini ja suklaa. Esittelijöinä meillä oli vanha tuttu

Matti Sievänen Tampereelta, Tampereen Munskan pj. ja vahva viinimies.

Toinen esittelijämme oli Dammenbergin suklaatehtaan puuhamies ja osakas

Marko Iso-Kungas. Olipa Markolla suklaa hallussa joka taholta.

Herrat olivat yhdessä suunnitelleet viinit ja suklaan tastinkiin.
Kuvassa Matti vasemmalla ja Marko oikealla.

 
Ennen tastinkia jaettiin ykkösen kunniakirjat ja pinssit, tänään paikalla olivat
niitä vastaanottamassa Naapilan pariskunta – enpä ottanut valokuvaa itsestäni
edessä pönöttämässä. Mutta ykkösen pinssi on nyt tasting nauhassani kiinnitettynä.
Kävipä vielä niinkin, että juuri nyt jätin nauhan kotiin, kun se kerrankin
olisi saanut olla mukana tastingissa. No se säästyi kulutukselta tänään.

Tässä tätä meidän ryhmää paikalla, kaikilla hyvä tsemppi päällä mielenkiintoiseen tastinkiin.


 
Pj Osku sai pinssin kakkosen suorittamisesta, tässä kuvassa
 
Tuomo ojentaa kunniakirjan ja pinssin Oskulle.
Sitkeys palkitaan sanoi Osku.

 
Sitten lähdettiin suklaan ja viinin ihmeelliseen maailmaan. Etenkin
 
valkoviini ja tumma suklaa oli aika erikoista esim. allekirjoittaneelle.
 
Suklaat olivat seuraavat (lautasella vasemmalta oikealle):
Kaneli-appelsiini, maitosuklaa, 34% kaakaopitoisuus
Sitruuna-vanilja, 55% kaakaopitoisuus
Habanerosuklaa, 55% kaakaopitoisuus
Luomutumma mokka, 74% kaakaopitoisuus


Griollo on paras kaakaon ja samalla suklaan raaka-aine. Samoin kuin viinissä,
raaka-aineella on erittäin suuri merkitys lopputuloksen kannalta.
Griollosta tehdään parhaat suklaat.


Suklaassa on kolme perustekijää;
kaakaomassa, kaakaorasva ja sokeri – näistä ja näiden sekoituksista ja
suhteista suklaa syntyy.
 
Illan viinit joihin näitä suklaita matsattiin olivat seuraavat:
 
1.      Domaine Begue-Mathiot Chablis 2013, Ranska
2.      J-L Schwartz Muscat Grand Cru Marckrain 2013, Ranska
3.      Giro del Corner Reserva, Espanja
4.      Pisoni Pinot Nero 2011, Italia
5.      Italia Rovellotti Ghemme DOCG 2007, Italia
6.      Seriani Amarone Classico 2011, Italia
 
 
Olipa mielenkiintoisia yhdistelmiä....
 
Hapot leikkasivat kitkeryyttä, alkoholi balansoi voimakkuutta,
makeus tasapainotti makeutta, potku hyytyi hapoilla, jne.
 
Uskomattomia yhdistelmiä, kukapa olisi voinut ajatella että
vaikkapa Chablin Chardonnay sopii hyvin tumman suklaan kanssa.
 
Mutta sekin tuli huomattua, että yhdistelmät eivät sopineet
kaikki kaikkien kanssa, vaan yksi tai kaksi viiniä oli sopusuhdassa
kunkin viinin kanssa.
 
Tärkeitä olivat potku, hapot, makeus, tuhtius, kitkeryys,
rotevuus, runko ja täyteläisyys.
Lopussa suoritettiin “äänestys” jossa jokainen arvioi parasta viinin ja
suklaan yhdistelmää. Tässä loppukirjauksemme
 
 
Todettakoon tästä muutamia keskeisiä päätelmiä:
 
1. maitosuklaan (kaneli-appelsiini) jonka kaakaopitoisuus oli 34% -
suosikiksi nousi Domainen Begue-Mathiot Chablis 2013 (100% Chardonnay)
2. Sitruuna-vanilja suklaan, jonka kaakaopitoisuus on 55% -
suosikiksi nousi kaksi viiniä; a) Pisoni Pinot Nero 2011 sekä
b) Italia Rovellotti Ghemme DOCG 2007
3. Habanero (chilisuklaa) jonka kaakaopitoisuus on 55% -
suosikiksi nousi Italia Rovellotti Ghemme DOCG 2007, sekä
4. Luomutumma suklaa mokka, jonka kaakaopitoisuus on 74% -
suosikiksi nousi Scriani Amarone Classico 2011.
 
Yllättävän vähän tuli tyhjiä (-) kohtia, eli että kukaan ei löytänyt
sopivaa viiniä suklaalle. Ja taas yllättävän selkeästi jotkut
viinit ja suklaat sopivat yhteen.
 
Olipa mielenkiintoinen ilta, oppia tuli roppakaupalla.
Tätä ei tule usein kotona tehtyä, etenkään suklaalla jota ei edes
saa kaupasta vielä tällä hetkellä.
 
Hieno tasting. Kiitos Mattti ja Marko.
Kiitos osallistujat.
 
Lokakuuta odotellaan ja Etelä-Afrikan viinejä...

bloggari Seppo
 

 
 

 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti