Maaliskuun Pruuvi 19.3.2014
(18.00 – 21.00) Virastotalo.
CAVA - pruuvi.
CAVA - pruuvi.
Matti tuo mukanaan Lappeenrantaan neljä erilaista CAVAA sekä
kaksi mielenkiintoista punaviiniä. Matilla on
mukanaan myös yksi punainen CAVA!
CAVA on Espanjalainen samppanjametodilla valmistettu
kuohuviini, jota on kutsuttu CAVA:ksi sen jälkeen kun EU asetti lakipykälät
siihen asentoon, että näin oli tehtävä. Kyseessä on hyvin
laadukas kuohuviini Etelä-Espanjasta.
Alustavan suunnitelman mukaan, pruuvaamme
puolisokkona.
Tietenkin Matti kertoo myös omasta yrityksestään ja
saamme tietää millaisia tilausvalikoimia
Matilta löytyy.
MATTI SIEVÄNEN
http://viinimestarit.com/ yrityksestä.
Matti kertoo näin:
"Viiniharrastukseni muuttui vakavaksi vuonna 2000, kun olimme
kesälomalla Bordeaux’ssa. Siellä kiertelimme kymmenillä viinitiloilla ja
havaitsimme kuinka korkeaa laatua pienet tuottajat tekevät ja toisaalta
kuinka kohtuullinen heidän viiniensä hinta oli. Olin aikaisemmin
käynyt usealla viinitilalla niin Saksassa, Sveitsissä, Italiassa kuin
Australiassakin, mutta nyt oli ensimmäinen kerta, kun päätin uskaltaa
tilata viiniä myös Suomeen. Selvitin tullista muodollisuudet ja keräsin
pienen porukan. Ensimmäinen yhteisostomme oli kokonaista 324 pulloa.
Kyseessä oli Moulin de Blanchon vuosikerta 1998, jota minulla
taitaa vieläkin olla pari pulloa kaapissa.
Kaiken tämän tein harrastuksena, joten itselle siitä jäi tekemisen
ilo ja paljon tyytyväisiä ystäviä ja kavereita. Jossakin vaiheessa
pää tulee kuitenkin vetävän käteen, joten oli aika tehdä päätös joko
supistaa toimintaa merkittävästi tai koettaa siipien kantavuutta yrittäjänä.
Päädyin yrittäjyyteen ja uskon vakaasti laadukkailla viineillä olevan
riittävästi kysyntää".
Matti on muuten Suomen koulutetuin viinimies, tuotanto-
talouden tohtori. Rohkea veto päättää työ yliopistossa,
ja muuttaa täysin alaa. Hatunnosto!
Matti on myös Tampereen Munskänkarnan pj.
---------------
Maaliskuisena iltana meitä saapui 37 innokasta
pruuvaajaa Cavaa maistamaan. Lumessa kahlasimme, jota
oli tullut edellisenä yönä n. 10 cm. Ei sitä näin paljon tainnut
vielä tänä talvena ollutkaan...
Matin kanssa kannettiin Cavat ja muut sisään,
ja eikun konetta tykkiin kiinni. Siinä lapottiin lunta välissä
Cava-laatikkoon, ja kylmänähän nuo pysyivätkin.
Meille jaettiin myös pieni lusikka, eli meni
lusikat siinä jakoon seuraavaksi. Myöhemmin ilmeni
että lusikoilla saimme maistaa 10v, 6v, ja 3 v vanhaa
nestettä - ja sitä oli jonkin verran myynnissäkin. Neste
oli mustaa ja erikoisen hyvää, suoraan Italiasta tuotettu.
Aivan eri kamaa kuin paikallisista kaupoista saatava tuote.
Kyseessä oli Balsamico.
Tässä tätä 10 vuotta vanhaa Balsamicoa. Maku
oli täyteläinen, hieman makeutta, siirappia hieman
mukana. Tätä manksikoille, juustoille tai ihan vaan lusikkaan ;-)
Huima oli tänään Cava repertuaari, erittäin mielenkiintoinen.
Meillä oli maistettavana:
- Cava Guilera Brut Reserva
- Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 06
- Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 05
Cava Guilera Rosat Reserva.
Muutama täsmennys vielä:
- standardi Cava on 9 kk:n ikäinen (tätä on 86% kaikesta tuotannosta)
- Reserva on 15 kk:n ikäinen (12 % tuotannosta)
- Gran Reserva 30 kk:n ikäinen (2 % tuotannosta).
Cavan makeusasteet (kuivasta makeaan): Brut Nature,
Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Demi Seco, ja Dulce.
Tässäpä nämä ovat
Niin ja kuvassa vasemmalla on vielä kaksi illan jokeria
Matin valikoimista:
- Giro del Gorner, Penedes, Espanja
- Sarica Rosso, Pisoni, Italia.
Cavat olivat erittäin mielenkiintoisia, etenkin
Brut Natur Gran Reservat saivat kannatusta. Huono ei ollut
tosiaankaan Brut Reservakaan. Kaikkien makuun
ei ollut Rosat Reserva.
Ainakin minusta tuli Cava-fani "taas kerran".
Punaiset viinit olivat blandausviinejä. Kummassakin oli
kahden rypäleen sekoitus. Viinit jakoivat
mielipiteitä aika lailla. Itse pidin etenkin Pisonin
Saricasta (jossa oli muuten melko erikoinen blandaus;
Syrah ja Pinot-Nero). Viini oli roteva ja tanniininen, sekä
mielestäni aika hyvin balanssissa. Erikoinen tuttavuus.
Tässä kuvassa yllä koko setti laseissa: Brut Reserva, Brut Nature
Gran Reserva 06, Brut Nature Gran Reserva 05, Rosat Reserva,
Giro del Gorner, ja Sarica Rosso.
Meillä oli tupa täynnä koko illan. Pj Osku vielä muuten
"puhui" yhden uuden jäsenenkin mukaan viiniseuraan kirjaimellisesti
ulko-ovelta - lupasi tulla.
Vpj. toimii myös AV-vastaavana. Tässä ollaan ihmettelemässä Matin
Mac:n elämää suhteessa tilamme näyttöjärjestelmään. Pikku
välppäämisen jälkeen saatiin kaikki toimimaan. Minä
olen Microsoftin ja Windowsin miehiä...
Illan aikana muuta muistiinpanoihini tarttunutta:
- vuoden viiniksi valittu Castillo de Molina Pinot Noir 2011 on
oikeasti viini, joka maksaa paikan päällä noin euron tai kaksi. Ei siis
oikeasti ole laatuviini - mutta myydään kuitenkin joka paikasta
käsistä tämän tittelin jälkeen
- Matin autotallissa (alkuaikoina) oli viiniä niin paljon, että esim. eräänä
kertana siellä oli shampanjaa noin urheilumersun hinnan edestä (n. 50 000 €)
- toisella kerralla Matti sanoi, että hänen autotallinsa kautta kulki erästä
arvoviiniä miltei 50% koko suomessa tätä viiniä kulkevasta määrästä
- Matti ei saa itse koskea viiniin nykyään lainkaan, mutta hänen "palkkaama"
logistiikkayritys saa tämän tehdä - Suomen alkoholilainsäädäntö
on aika erikoinen joissain asioissa
- Matin hinnat ovat noin 20% alemmat kuin Alkon vastaavat
- Mikäli viini maksaa Suomen alkossa 7 €, se maksaa
paikan päällä 1 €:n - mitä ja millaista se siis on?
- Matti tuo vain laatuviinejä, ja hienoa on se että hän tuntee
tuottajan ja talon perinpohjin koska hän käy tilalla ja sen jälkeen
päättää ostaako tuottajan viiniä
- Balsamicoa nautittiin myös, ja oli niin hyvää että
Matin myynnissä olleet puolloteet yhtä lukuunottamatta
myytiin loppuun (itsekin sorruin ostamaan 10 vuotta
vanhaa Balsamicoa pullollisen)
- Cava:lla on 8 tuotantoaluetta Penedesin/ Katalonian
alueella
- 95% kaikesta Cavasta tulee täältä.
Tulipa sitten tilattua myös laatikko autolyyttistä Brut Nature
Gran Reservaa, oli se niiiiin hyvää! Käyttöä löytyy aina!
Kuvassa alla kahden Munskänkarnan pj:t kertaavat
illan tapahtumia - tai sitten jotain aivan muuta.
Tässä on linkki mistä pääset Matin kauppaan
Kiitos Matti kun ajoit liukkaassa kelissä Tampereelta
asti meille pruuvia pitämään Lappeenrantaan.
Kiitos kaikille pruuviin osallistuneille, meitä oli todella
hieno määrä koossa jalon juoman ystäviä!
Tässä on vielä sekin linkki jäsenistölle, mistä
pääset tilamaan tosi hyvä hintalaatu-suhteen
omaavia viinilaseja.
Itse tilasin kaksi settiä, ehjinä hyvin pakattuina
perille kolmessa arkipäivässä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti