torstai 7. marraskuuta 2013

Marraskuu 2013: Ohutkuoriset rypäleet – hellävaraiset valmistusmenetelmät

 
MARRASKUUN 2013 PRUUVI 

Illan teemana on 5.11.2013:

 

Ohutkuoriset rypäleet ja niiden uuteen

kukoistukseen nousseet vanhat

hellävaraiset valmistusmenetelmät.

Paikka Lappeenrannan virastotalo, Pormestarinkatu 1
Alustaja Viini Helsinki, Jarno Malmberg.
http://www.viinihelsinki.fi/
 

Jarnon taustat ovat Alkossa, jossa hän

työskenteli aina vuoteen 2007 asti.

Tämän jälkeen Jarno on ollut osakkaana Funky Wine
Imports maahantuontiyrityksessä ja ViiniHelsinki
viinikoulutusyrityksessä.


Hänen erikoisosaaminensa liittyy viinien teknisiin

ominaisuuksiin, esimerkiksi kellarityöskentelyyn, sekä miten

kuluttajat voivat sitä kautta löytää tien viinien autuuteen. Jarno kertoo

lähestyvänsä viinejä aina ruuan kautta, koska hyvä viini ravitsee

sielua ja kehoa sekä hyvä viini on helppo "sulattaa".


 

Ohutkuorisia rypäleitä ovat mm. Pinot Noir, Gamay ja

Pineau d'Aunis. Jarno kertoi, että illan aikana keskitymme

siihen, miten eri asiat viininkasvatus- ja

valmistusprosessissa vaikuttavat lopulliseen juomaan.

Illan aikana maistellaan viinejä, joiden tuotantomäärät
eivät ylitä tuhatta pulloa – viinit ovat laadukkaita.
 

 Salamyhkäisyyden verhoa Jarno paljasti

viinien suhteen sen verran, että ”vaikka olisit jo kaiken maistanut,

niin illan aikana löytyy varmasti viinejä esim. Pinot Noir rypäleestä,

jotka muuttavat ajatusmaailmaasi”.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Sitten itse pruuviin ja pruuvissa "opittuun"...

Sateisena iltana 5.11.2013 klo 17.40 saavuimme "pienempään neuvottelutilaan"
jossa jo kaikki olikin valmiina. Pöydät ns. opetusavoneliössä,
tuolit paikallaan, pruuvissa tarvittava muistilappu analysiä
varten paikallaan, jne. Myös Jarno oli vastaanottamassa
viiniseuralaisia iloisesti tervehtien.

Jarno oli tullut vain meitä varten Helsingistä junalla, hän
oli siis paikalla vain Lappeenrannassa vain tätä tiettyä
(meidän) tilaisuuttamme varten.

Saimaan Munskänkarnan puheenjohtaja Osku toivottaa aina kaikki
tervetulleiksi pruuvin alussa. Tuli siinä tietoa myös tällä
kertaa mustista laatikoista (jotka ovat oranssisia), ja mm.
A-sarjan lentokoneiden rakentamisesta ja aivan kaikesta
muustakin.

 
Tästä se aina alkaa, pulpetissa on kuusi lasia tyhjinä,
kuponki tyhjänä silmien alla, ja mustekynä teroitettu.
Tässä vaiheessa ei vielä koskaan tiedä mitä ilta tuo
ns. exact tullesaan. Teeman, alueen, tms. kyllä tietää,
mutta se mitä ihan tarkalleen on tulossa - tai miten
pruuvi tällä kertaa etenee - on aina salaisuus enemmän
tai vähemmän.
 
Niin ja aina osa pruuvataan joko puolisokkona tai sokkona.
Niin ja minä kaadoin erään tuotteenkin sokkona erääseen lasiin!


Uudet viiniseuraan tulijat saavat kuulla pienen puheen ja sitten
heille kaadetaan tilkka viiniä Munskan kauhaan,
ja tujauksen jälkeen he ovat hyväksytyt seuran
jäseniksi. Jäsenyys on elämänikuinen... tai ainakin
sen mittainen, kuin henkilöt itse haluavat sen olevan.

5.11.2013 siis saimme kaksi uutta jäsentä viiniseuraamme. Nyt
meitä taitaa jonkin laskuopin mukaan olla 111 jäsentä
Saimaan Munskänkarnassa. Näissä ei oikein pysy mukana, sillä
kirjavahvuus vaihtelee kuukausittain, pruuvien ja tapahtumien
rivivahvuudesta puhumattakaan.

 
Tämän jälkeen esitteliä, Eli Jarno päästettiin irti.
Jarnon erikoiosaamista tuntui olevan mm. viinien
tekniset ominaisuudet, viinin valmistaminen ja
viinien yhdistaminen erilaisiin ruokiin. Oli hienoa
kuulla esitelijää, joka aidosti ymmärsi ja osasi viinin
perusasiat ja tämän päälle vielä ryyditti tarinaa viinitaloilla,
joissa hän oli (todella monissa) itse käynyt paikan päällä.
Jarno siis tunsi talot ja jopa näiden viinintekijät. Todella
hyvä osaaminen paistoi läpi koko illan aikana.
Tilaisuus oli koko ajan rento, oikealla tavalla. Jarnolla
oli hymynkierre kasvoillaan tiukasta asiasta huolimatta.
 
Jokeripussista löytyi aina uutta kaadettavaa ja pruuvattavaa,
emmekä me tietenkään tienneet mitä tuleman piti.


Meillä oli pruuvissa kuusi ohutkuorisen rypälelajikkeen viiniä,
Pinot Noireja oli viisi, ja yksi Gamay-viini. Setti oli
koottu ympäri viinimaailmaa.

Pruuvin viinit olivat:

- Dom Jaeger Defaix Premier Cru Rully 2010 Pinot Noir
- Versus vineyards Slovenia 2011 Pinot Noir
- Jean-Marc Burgaud Morgon cote du PY 2012 Gamay
- Baden Spätburgunder trocken 2011 Pinot Noir
- Pinot Noir New Zeland Animus 2011
- Savigny Les Lavieres 1er Cru.

Tässä vähän kättä pidempää viineihin:

http://www.vinoversity.com/shop/index.php?route=product/product&oldtemplate=true&product_id=285

http://www.wine-pages.com/organise/verus-slovenia-wine.htm

http://www.snooth.com/wines/jean+marc+burgaud+gamay/

http://www.badischer-winzerkeller.de/shop/spaetburgunder-rotwein-c-100_10.html

http://www.nzwine.com/wine-styles/pinot-noir/

http://www.wine-searcher.com/find/dom+chandon+de+briaille+les+lavieres+savigny+beaune+premier+cru

Näitä sitä kertyy pöydälle pikkuhiljaa kuusi kappaletta. Näiden
etikettejä tuijotellaan enemmän kuin toisiamme ;-)

 
Tältä se sitten pulpetti näyttää muutaman tunnin jälkeen.
On todella hienoa kun ollaan pruuvissa yhdessä tietyssä teemassa, ja
tämän teeman kaikki tuotteet ovat jatkuvasti vertailtavissa
ja verrattavissa toisiinsa. Tässä sitä oppii viineistä
vaikka mitä, ja voi havaita ne pienetkin erot.


Tässä koko sarja, Munskan lippu ja esittelijämme Jarno.

 
Mitä Jarno eritoten toi esiin pruuvissa illan aikana:
 
1. Spontaanikäyminen ei enää välttämättä ole kaikkien talojen
tapa tehdä viinejä. Jarno kertoi, että talot tekevät starttereita
ja analysoivat nämä. Paras startteri valitaan, ja viini käytetään tämän
startterin avulla. Voi siis olla, että vapaisiin villihiivoihin ei
enää - ainakaan aina - täysin luoteta.
2. Sulfiittia käytetään enenevissä määrin viinintuotannossa,
luonnollista viiniä ei ole olemassa yhtä paljon kuin oli ennen. Sulfiitti
parantaa ikääntymistä ja jopa saa "keinotekoisesti" viinistä
laadukkaamman (ainakin lyhyessä aikaikkunassa).
3. Etiketin alkoholimäärään ei ole aina täysin luottamista.
Ensinnäkin saattaa olla, että etiketti on jo aiemmin painettu
ja sitä käytetään kun sitä vielä on ns. olemassa. Toiseksi, sääntöjen
mukaan 0,75 %:n heitto saa olla alkoholiprosentissa ja kaikki
vielä on ns. laillista.
4. 2013 on mielenkiintoinen vuosi, koska tämä vuosi periaatteessa
mahdollistaa huonojen viinien valmistamisen. Vuosi on ollut sateinen
ja kylmä. Saa nähdä laittaako joku talo etikettiinsä että
huonon vuosikerran viiniä.
5. Viini tulee loppumaan 2014 ja -15 vuosina.
Tuotanto ei kata kysyntää, etenkään laadukkailla
viineillä. Täytyy olla tosi hyvä ostaja ja tuntea talo
erittäin hyvin, että pääsee edes ostolistalle.
6. Viinien runko ei kestä kovin vahvaa alkoholipitoisuutta,
tällöin viinin olemus ja hedelmä muuttuvat. Voi siis
olla, että mennään kevyempään suuntaan viineissä,
tai sitten osaaminen on sitä tasoa, että runko
laitetaan kestämään vahva alkoholi. Mutta
miten käy tällöin ikäännyttämisen kanssa?
7. Tekninen korkki periaatteessa on oikein hyvä, koska
silloin ei tule ns. korkkivikoja. Mutta tietty
nautinto saattaa jäädä puuttumaan, ellei
korkki ole korkkia...
8. Joissain viineissä on haihtuvaa happoa, eli
happoa ja bukeeta joka tuoksuu esim. kynsilakan
poistoaineelta. Tämä ei ole viinissä huono asia, vaan
pikemminkin tietyn viinin ominaisuus.
 
Tälläisiä knoppeja kirjailin pruuvin aikana omiin
muistiinpanoihini historiaan jäämään.
 
Pullotteet mitä me illan aikana nautimme olivat sellaisia, että niiden
valmistusmäärä on hyvin pieni. Puhutaan siis vain
jopa muutamista tuhansista kappaleista / pullote. Näitä ei saa kaupan
hyllyltä - vaan niitä saa Saimaan Munskänkarnan pruuveissa!
 
. . . . . . . . . . . . . .

Kuljettaja (nyt minä) ottaa tietenkin kaiken mukaan "kotipakettiin", ja
pruuvaus jatkuu kotona olohuoneen pöydällä kymmenen uutisia
katsellen.

Kertaus on tässäkin hommassa opintojen äiti!


Pruuvi oli opettavainen ja mielenkiintoinen. Todella jänniä
Pinot Noireja, pienten talojen - voisi jopa sanoa - huippuviinejä.

Kiitos Jarmo hyvästä tapahtumasta, kiitos paikalla olleet
Saimaan Munskänkarnan pruuvaajat.

Seuraavaa pruuvia jo odotellaan!


http://www.munskankarna.org/saimaa/index.html
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti